Hipp, hipp, hurra for Norge og 17.mai !
På Stabekk var vi syv personer samlet til en helt vill festmiddag. Alle ingrediensene var høstet i løpet av uka på Stabekk, Øverland og Persbråten - i Bærum.
På menyen var det følgende grønne spirer og blader: brennesle, løvetann, skvallerkål, korsknapp, spansk kjørvel, løkurt, park-slirekne, ryllik, vårkål, vinterkarse, bekkekarse, engkarse, ramsløk, geitrams, marikåpe, vassarve, pepperrot, gjøksyre, bjørk, kløver, meldestokk, lønn og bjørk
Spiselige blomster og annet: almefrø, granskrudd, grankongle, løvetannknopper, løvetann blomster, fiol, skogfiol, marikåpe, marianøkleblom, løkurt, korsknapp, spansk kjørvel, gjøksyre, knollerteknapp, hegg, øyentrøst, engkarse, forglemmegei, vårkål, blomster av eple og pære (to sistnevnte ikke ville vekster)
Her kan du nyte bilder av maten, håper du selv blir inspirert til å lage de samme rettene. Vel bekomme :)
Lammekjøttet ble satt i ovnen kvelden før all annen mat ble tilberedt i løpet av en time, altså ikke noe kompliserte greier.
Park-slirekne vokser i store mengder, smaker og kan brukes slik som rabarbra - altså både til middags retter og desserter. Den er ferdig hull i stilken slik at den enkelt kan fylles. Skrell bort det ytterste skallet. Vi hadde ferskost laget av kefir, krydret med løvetannblomst gult og ramsløk som fyll.
Bekkekarse har en helt nydelig smak. En liten kvist på brødskive løfter nistepakken opp i nye høyder. Vi lagde suppe på løk, potet, kalve kraft, salt og bekkekarse, ingen andre krydder.
Brød blir saftig og godt med sesongens grønt eller løvetannblomst gult i deigen.
Koker man løvetann stilker 13 minutter i saltvann, forsvinner bitterheten og man får en rett som ligner på spaghetti. Nå kan vi gå ut i naturen å høste spaghetti :). Passer veldig godt sammen med blå muggost, stekt bacon, pølse biter eller bare en klatt godt smør.
Løvetannknopper sprøstekt i smør og godt saltet - en virkelig liten delikatesse.
Små spede ryllik blader blir nydelig dampet i litt vann og en klatt smør eller kokt i noen minutter i lettsaltet vann.
Geitrams skudd kan brukes som asparges, kok i lettsaltet vann til de er myke.
Sesongens spiselige blomster kan brukes i salat, potetsalat, blomstersmør eller som spiselig pynt i mat og drikke.